TeMarianne
Over Temari en Marianne
 

Voorbeelden


Hier kun je voorbeelden zien van temari die Marianne gemaakt heeft
Het is tegelijk ook een soort tijdlijn; de ballen die ze het eerst gemaakt heeft komen eerst/bovenaan, de laatst gemaakte achteraan/onderaan.


 

Dit is de eerste temari die Marianne maakte. Een S14 verdeling; gewoon rechtstreeks gewikkeld en geborduurd op een piepschuimen ‘onderbal’. 

De eerste stap op een reis die nog steeds boeit!



De tweede bal bracht een nieuwe uitdaging: een strak en regelmatig vierkant borduren op een rond, gebogen oppervlak. Grappige is dat daarbij meteen ook vanzelf de driehoeken ontstaan. Gemaakt op een S4 verdeling.




 Verschillende kleuren ‘sinaasappelpartjes’ op een S8 verdeling. 



Ook sinaasappelpartjes op een S8, maar dan anders. Soms kun je met relatief kleine veranderingen zoals formaat of kleur met eenzelfde ontwerp toch een totaal andere bal maken. Verderop zul je daar nog voorbeelden van zien.



Banden en sterren (1 op de noordpool en 1 op de zuidpool) op een S8.



Een zgn. chrysant, kiku, op een S12 verdeling.



 

Marianne’s eerste C10. Gewoon nagemaakt van een filmpje op YouTube, zonder echt precies te weten wat ze deed. Best een klus om dat allemaal goed uit te meten, dus desondanks toch een hele sprong voorwaarts !!

 



Ballen die elkaars tegenhanger zijn vormen een leuke set. Deze twee temari hebben dezelfde kleuren maar in een tegengestelde volgorde. Deze patronen zijn niet zozeer geborduurd maar gewikkeld. Wel met een steek vastgezet hier en daar uiteraard.



Hier heeft ze de C10 al wat meer in de vingers. Als je goed kijkt zie je dat de manier van borduren bij deze bloemen overeenkomt met de eerste C10, die je een paar foto’s hierboven ziet.


Weer een ander patroon op een C10 verdeling. Je kunt bij temari zowel heel figuratief als geometrisch werken. Beide manieren hebben hun eigen bekoring.




Weer een mijlpaal: haar eerste echte ‘hito hude gake’ temari. Een patroon dat geborduurd is over een C10 verdeling met 32 centra. Bij hito hude gake borduur je niet de afzonderlijke patronen (in dit geval dus de sterren). Je borduurt een pad van de noordpool naar de zuidpool en weer terug en zo heen en weer. Gaandeweg ontstaan daarbij dan de sterren.


Nabila is Marianne's buurmeisje. Ze is een Nederlands meisje van Marokkaanse afkomst; inmiddels 19 jaar, maar ze komt al vanaf dat ze 3 jaar was bij Marianne thuis en die twee hebben door de jaren heen een speciale band met elkaar gekregen. Marianne heeft voor Nabila daarom deze temari gemaakt. De betekenis is tweeledig. Enerzijds staat de Nederlandse vlag voor Marianne en de Marokkaanse voor Nabila; anderzijds staat de Marokkaanse vlag voor Nabila's afkomst en de Nederlandse vlag voor haar Nederlandse nationaliteit.





Een tijdje geleden is Marianne's eerste kleinkind geboren: Seth. Geboorte is natuurlijk bij uitstek een gelegenheid om een temari te maken, dus Marianne heeft voor hem deze bal geborduurd, compleet met zijn naam en geboortedatum in de franjes onder de bal.

 


 Deze temari heeft Marianne gemaakt voor haar man Hans en symboliseert hun verbondenheid met elkaar. 

Het blauw staat voor Marianne, het geel voor Hans.

Het is in principe dezelfde bal als Marianne's eerste (helemaal boven) maar inmiddels wel een niveau hoger!